F L T V 1

Programe Tradiționale

Stacks Image 8705
Stacks Image 8702
Stacks Image 8710
Stacks Image 8707
Stacks Image 8715
Stacks Image 8712
Stacks Image 8720
Stacks Image 8717
Stacks Image 8725
Stacks Image 8722

Pregătirea intervenţiei la dezastre şi acordarea primului ajutor

Prezent

Scopul proiectului

Zi de zi, peste tot in lume, SNCRR acordă asistență oamenilor expuși riscurilor externe cauzate de dezastre și calamități naturale, ce le amenință supraviețuirea sau capacitatea de a trăi la un nivel acceptabil de securitate.
Acordarea primului ajutor este universal recunoscută ca element specific de activitate al Crucii Roșii și a Semilunii Roșii , iar prin rețeaua de milioane de voluntari activi și profesioniști, rămâne atât furnizorul principal de servicii primare de urgență cât și o unitate de referință pentru programe în acest sens.
Programele de pregătire a tinerilor din detașamentele de intervenție în caz de dezastre și calamități naturale, se implică și se concentrează asupra beneficiarilor, manifestând consideratie pentru cei care se angajează într-un astfel de efort.
Implicarea Filialei de Cruce Roșie Vrancea în prevenirea populației cu privire la riscul calamităților și dezastrelor precum și în acordarea primului ajutor se face în conformitate cu reglementările legislative în vigoare.
Intervențiile în situații reale de dezastru sunt dovada pregătirii și a îndeplinirii misiunii fundamentale a Crucii Roșii, de a alina și preveni suferința umană.
Pentru aceasta, filiala are, în structura sa, detașamente de intervenție în caz de dezastre, formate din voluntari cu vârsta între 18 și 35 de ani, elevi de liceu, studenți, salariați.
Rolul principal al acestor detașamente este să intervină în sprijinul populației, pentru atenuarea și reducerea efectelor catastrofelor și dezastrelor naturale (cutremure, inundații, incendii, alunecări de teren, accidente etc.)
Voluntarii sunt formați în cadrul unui curs cu durata de 3 luni, în perioada 15 ianuarie - 15 aprilie, dobândind abilitățile necesare acordării primului ajutor și asigurării sprijinului psihologic pentru victime. 
În cadrul acțiunilor de intervenție propriu-zisă, acești voluntari participă la distribuirea de ajutoare umanitare pentru sinistrați (apă, alimente, îmbrăcăminte), pregătirea de hrană caldă, filtrare a apei etc.
Inundațiile din vara anului 2005 din județul Vrancea au generat cea mai amplă intervenție într-o situație de dezastru din istoria filiei. Detașamentele de intervenție ale filialei, formate din peste 30 de voluntari au oferit asistență zilnic comunităților Vulturu - Vadu Roșca, Nănești, Vânători - Mirceștii Vechi, Suraia.
Filiala dispune de structura logistica si de o capacitatii de interventie / asistenta a 100 victime
Unul dintre voluntarii participanti povesteste:
În prezent, ca urmare a experienței acumulate, programul se bazează pe prevenirea dezastrelor și reducerea consecințelor acestora, prin implicarea beneficiarilor și comunităților în activitățile de informare asupra pericolelor la care sunt expuse, pentru a se evita pierderea de vieți omenești și pentru a se reduce pagubele materiale.
Adina
Click AICI pentru galeria foto
Stacks Image 13573
Stacks Image 13570
Stacks Image 19979
Stacks Image 16450
Stacks Image 16453
Stacks Image 16456
Stacks Image 16462
Stacks Image 16459