Scopul proiectului
"Școala victimelor și a salvatorilor", proiect implementat de Filiala de Cruce Roșie Vrancea, în parteneriat cu Asociația Educatoarelor Vrancea, coordonat de către managerul organizației, profesor Lidia Boc, coordonator al departamentului Educație pentru sănătate și doamna educatoare Lili Sandu, vicepreședinte al Asociației Educatoarelor, a debutat încă din luna noiembrie cu pregătirea a 100 de educatoare în acordarea primului ajutor în cinci centre de pregătire, câte 12 ore, fiecare grupă în câte două weekend-uri.
"Şcoala Salvatorilor şi a Victimelor" este un proiect dezvoltat de către Societatea de Cruce Roşie din România- Filiala Vrancea împreună cu Asociaţia Educatoarelor Filiala Vrancea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea.
Obiectivele proiectului:
Proiectul a urmărit următoarele obiective:
Instruirea cu privire deprinderile practice pentru acordarea primului ajutor a cel puţin 5 părinţi din fiecare clasa.
Copilul de astăzi, adultul de mâine este ideea care a stat la baza dezvoltării proiectului „Şcoala Salvatorilor şi a Victimelor”. Conform unui raport Unicef despre bunăstarea copiilor în ţările OECD, accidentele rutiere reprezintă cel mai mare pericol de vătămare corporală pentru copii, România ocupând locul 29 în cadrul ultimul loc in clasamentul UNICEF al bunăstarii copiiilor din ţările dezvoltate.
Prin programul dezvoltat de Crucea Roşie – Filiala Vrancea împreună cu partenerii se doreşte educarea copiilor într-un mod interactiv cu privire la măsurile de siguranţă, la tehnicile de acordare a primului ajutor, toate cu scopul dezvoltării armonioase şi responsabile a viitorului adult.
„Şcoala Salvatorilor şi a Victimelor” este un proiect unic deoarece propune un program de educare cu privire la tehnicile de prim-ajutor şi al preşcolarilor.
Grupul ţintă a fost alcătuit din 100 de educatoare din cadrul Asociaţiei Educatoarelordin Romania- Filiala Vrancea,copii din grupele mari şi clasa 0, câte 5 părinţi de la fiecare grupa precum şi 50 educatoare (din afara Asociaţiei).
Şcoala Salvatorilor şi Victmelor a cuprins următoarele activităţi:
„A ştii sau a nu fi” - pregătirea celor 100 de educătorii din cele trei centre metodice: Focşani, Panciu şi Odobeşti
Scopul major al proiectului este implicarea unui număr cât mai mare de persoane din societatea civilă, într-o formă de pregătire acreditată pentru acest domeniu sensibil al salvării unei vieți. Acești copii, vor fi viitorii "Sanitari pricepuți" și de ce nu, chiar își vor alege profesii în domeniul sănătății.
Finanțatori: Rețeaua Socială - Acționăm Responsabil
Locație: Focșani