F L T V 1

Programe Actuale

Stacks Image 12306
Stacks Image 12303
Stacks Image 12311
Stacks Image 12308
Stacks Image 12316
Stacks Image 12313
Stacks Image 12321
Stacks Image 12318
Stacks Image 12326
Stacks Image 12323

Școala salvatorilor și a victimelor

2013 - 2014

Scopul proiectului

"Școala victimelor și a salvatorilor", proiect implementat de Filiala de Cruce Roșie Vrancea, în parteneriat cu Asociația Educatoarelor Vrancea, coordonat de către managerul organizației, profesor Lidia Boc, coordonator al departamentului Educație pentru sănătate și doamna educatoare Lili Sandu, vicepreședinte al Asociației Educatoarelor, a debutat încă din luna noiembrie cu pregătirea a 100 de educatoare în acordarea primului ajutor în cinci centre de pregătire, câte 12 ore, fiecare grupă în câte două weekend-uri.
"Şcoala Salvatorilor şi a Victimelor" este un proiect dezvoltat de către Societatea de Cruce Roşie din România- Filiala Vrancea împreună cu Asociaţia Educatoarelor Filiala Vrancea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea.

Obiectivele proiectului:
Proiectul a urmărit următoarele obiective:

    • Instruirea cu privire deprinderile practice pentru acordarea primului ajutor a cel puţin 5 părinţi din fiecare clasa.

    • Copilul de astăzi, adultul de mâine este ideea care a stat la baza dezvoltării proiectului „Şcoala Salvatorilor şi a Victimelor”. Conform unui raport Unicef despre bunăstarea copiilor în ţările OECD, accidentele rutiere reprezintă cel mai mare pericol de vătămare corporală pentru copii, România ocupând locul 29 în cadrul ultimul loc in clasamentul UNICEF al bunăstarii copiiilor din ţările dezvoltate.

    Prin programul dezvoltat de Crucea Roşie – Filiala Vrancea împreună cu partenerii se doreşte educarea copiilor într-un mod interactiv cu privire la măsurile de siguranţă, la tehnicile de acordare a primului ajutor, toate cu scopul dezvoltării armonioase şi responsabile a viitorului adult.
    „Şcoala Salvatorilor şi a Victimelor” este un proiect unic deoarece propune un program de educare cu privire la tehnicile de prim-ajutor şi al preşcolarilor.

    Grupul ţintă a fost alcătuit din 100 de educatoare din cadrul Asociaţiei Educatoarelordin Romania- Filiala Vrancea,copii din grupele mari şi clasa 0, câte 5 părinţi de la fiecare grupa precum şi 50 educatoare (din afara Asociaţiei).

    Şcoala Salvatorilor şi Victmelor a cuprins următoarele activităţi:

    „A ştii sau a nu fi” - pregătirea celor 100 de educătorii din cele trei centre metodice: Focşani, Panciu şi Odobeşti

    • etapa de instruire a fost de 2 zile cate 6 ore pe zi. La finalul zilelor de curs s-a organizat o sesiune de evaluare a deprinderilor însuşite, iar cursantii au primit un Certificat oferit de Crucea Roşie
    Mic , dar responsabil - transferul de cunostinţe şi abilităţi de la cadrele didactice la preşcolari şi şcolari
    • copiii au învăţat să acorde primul-ajutor prin metode interactive adaptate vârstei lor. Paralele cu instruirea elevilor s-a realizat şi cea a părinţilor. Ca şi educatorii, elevii au trecut printr-o sesiune de evaluare a abilităţilor dobândite, iar copii interesaţi de acest subiect s-au înscris în Clubul Puştilor Salvatori organizat in fiecare unitate scolara participanta la proiect.
    Educatorii salvatori – concurs cu parinti si copii la nivelul unitatiilor scolare, organizat de cadrele didactice
    Clubului Puştilor Salvatori
    • activitati de consolidare a deprinderilor de acordare a primului ajutor prin rezolvarea unor scenarii de diverse accidente
    • creatii artistice originale –Album/Jurnalul Pustilor salvatori
    • s-a organizat o data pe luna
    • „Şcoala Salvatorilor şi a Victimelor” a fost un proiect inovator deoarece le-a permis accesul preşcolarilor la tehinici de prim-ajutor prin metode adecvate vârstei: jocuri, teatru.
    Exemple de activităţi inovatoare: concursul Educatorilor Salvatori, Jurnalul Puştilor Salvatori.
    În felul acesta s-a atins unul din obiectivele proiectului pentru care am fost premiați cu 16.000 lei, sumă care va fi folosită în derularea activităților ulterioare ce se vor întinde pe o perioadă de 8 luni.
    Cursantele au beneficiat de cunoștințele și abilitățile formatorilor de prim ajutor din cadrul Filialei de Cruce Roșie Vrancea, atât prin însușirea lor, cât și prin lecții practice de formare a abilităților în manevrele specifice din protocoalele BLS (basic life support), acceptat de Uniunea Europeană.
    A doua etapă a proiectului, se va derula după vacanța de iarnă, când educatoarele, beneficiare, deja a unui
    certificat de pregatire în acordarea primului ajutor, vor transfera noțiunile însușite în domeniu, părinților și copiilor din grupele pe care le coordonează intr-un mod accesibil, mai mult prin joc, dar respectând pașii care să nu pună în pericol viață eventualelor victime.

    Scopul major al proiectului este implicarea unui număr cât mai mare de persoane din societatea civilă, într-o formă de pregătire acreditată pentru acest domeniu sensibil al salvării unei vieți. Acești copii, vor fi viitorii "Sanitari pricepuți" și de ce nu, chiar își vor alege profesii în domeniul sănătății.

    Finanțatori: Rețeaua Socială - Acționăm Responsabil
    Locație:
    Focșani

    Stacks Image 13301
    Stacks Image 13298
    Stacks Image 20059
    Stacks Image 17130
    Stacks Image 17133
    Stacks Image 17136
    Stacks Image 17142
    Stacks Image 17139