F L T V 1

Treizeci de studenti olandezi, in stagiu de practica la Crucea Rosie Vrancea

Treizeci de studenti de la Universitatea de Stiinte Sociale Aplicate din Den Bosch, Olanda, au vizitat, pentru cateva zile, proiectele sociale ale Filialei de Cruce Rosie Vrancea, in cadrul proiectului Avans - Dezvoltare Culturala si sociala, bazat pe schimb de modele de buna practica si experienta. Partenerul Crucii Rosii Vrancea in organizarea si desfasurarea acestui internship a fost Sucursala Vrancea a Colegiului National al Asistentilor Sociali din Romania.
Astfel, in saptamana 25-28 ianuarie 2016, cei 30 de studenti, impreuna cu voluntarii Crucii Rosii Vrancea, au vizitat si au lucrat efectiv cu copiii de etnie roma din cadrul Clubului copiilor din Modruzeni - Marasesti „De la A la Z pentru viata", au vizitat Complexele socio-medicale I si II din Modruzeni si, de asemenea, au avut oportunitatea de a analiza si compara serviciile sociale oferite de institutia de caritate vranceana si varstnicilor rezidenti in locuintele protejate ale Crucii Rosii Vrancea.
Tinerii studenti au fost extrem de impresionati de saracia din Modruzeni, de modul de viata al locuitorilor acestui cartier, de lipsurile cu care se confrunta copiii...

„Cum am putea gasi solutii reale si pe termen lung la aceasta saracie extrema regasita in comunitatea de etnie roma din Marasesti? Ne vom gandi pentru viitor ce am face la fel si ce am face diferit, cand vom reveni in comunitate. Sentimentul imediat este ca ar fi nevoie de o acfiune mai ampla, cu impact mai mare", a fost de parere un profesor, in timp ce un al coleg de-al sau a declarat ca „sentimentele cu care plecam sunt amestecate in fata dificultafilor cu care aceste familii si copiii se confrunta, Asteptam ca toate aceste stari sa se sedimenteze. Ne bucuram insa ca elevii nostri au putut experimenta o alta cultura, un alt mod de viata. E cel mai bun mod de a invata. Proiectul ne-a oferit exact ceea ce aveam nevoie. A fost ceea ce ne doream si ne asteptam si chiar ceva in plus".
Studenti au lucrat efectiv, pe parcursul vizitei, cu copiii de la Clubul din Modruzeni, au desenat impreuna cu ei, au socializat si au vazut cu ochii lor in ce conditii locuiesc, realizand cat de mult inseamna pentru familiile lor orice ajutor si serviciu pus la dispozitie de Crucea Rosie. „Mi-am dat seama cat sunt de norocos, din punctul de vedere al oportunitafilor pe care le am, doar pentru ca m-am nascut in Olanda. Ma "laudam» mereu la prieteni ca am cea mai mica casa cu putinta (20-30 mp), Acum am putut sa vad aici, la Marasesti, ca in acelasi spatiu traiesc 9-10 persoane. Nu ma voi mai plange niciodata de acum inainte de spatiul meu de locuit. Ma intreb, daca as fi in situatia lor, cum as proceda ca sa supravietuiesc! In aceleasi conditii si cu aceleasi resurse limitate, probabil, la fel", a declarat unul dintre studenti.

Citiți întregul articol aici...

avans01avans06avans09