F L T V 1
Dec 2014

Surpriză pentru beneficiarii casei „Micul Rosmalen“ din Oreavu

Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță“ din Gugești a derulat prima etapă a proiectului de voluntariat „Dăruind vei dobândi“. Proiectul a fost inițiat de directoarea școlii, profesoara Violeta Anca Grecu, profesorul Vasile Ovidiu Allen, în calitate de consilier educativ și dirigintele clasei a V-a A. În proiect este implicată şi Crucea Roșie Vrancea - subfiliala Gugești, sub a cărei coordonare se află Casa de tip Rezidențial „Micul Rosmalen“ din Oreavu, beneficiara darurilor. 
Astfel, elevii implicați au colectat alimente, fructe și dulciuri, care au fost sortate și ambalate corespunzător pentru a putea fi transportate la căminul respectiv. Apoi, elevii implicați în proiect au încărcat toate alimentele în microbuzul școlar şi au mers la Oreavu. Cei mici au fost răsplătiți pentru gestul lor cu ceva dulce.
„Acest proiect nu ar fi fost posibil fără sprijinul nemijlocit al familiilor elevilor clasei a V-a A. Noi, inițiatorii proiectului, le mulțumim pentru modul aparte în care au înțeles să sprijine inițiativa noastră și îi asigurăm de tot respectul nostru. Este o lecție de generozitate, predată prin intermediul celor mici tuturor”, a precizat directoarea şcolii Violeta Anca Grecu. 

4 gugesti

Citește articolul...

Programe destinate romilor, obiectul parteneriatului între Crucea Roșie Vrancea și Crucea Roșie Suedia

O delegație a Crucii Roșii din Suedia, împreună cu reprezentanți ai unor ONG-uri din respectiva țară au vizitat, ieri, Filiala de Cruce Roșie Vrancea, întorcând vizita făcută de Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea, și Ioan Silviu Lefter, directorul general al Societății Naționale de Cruce Roșie din România (SNCRR), în perioada 13 – 17 octombrie. Obiectivul cel mai important al vizitei de atunci, a reprezentanților SNCRR în Suedia, a fost semnarea unui memorandum privind problematica romilor. 
Printre cei care au stat la masa discuțiilor, ieri, alături de Rodica Davidean, s-au numărat Ann Wedin de la Crucea Roșie Suedia, Victoria Engman de la Stockholm Stadsmission și Rosario Ali Taikon de la Sensus Stockholm. Lor li s-au prezentat toate proiectele realizate de instituția vrânceană de caritate și, impresionați de realizările Crucii Roșii Vrancea, au dorit să afle cum a început, cu ani în urmă, munca voluntarilor cu persoanele de etnie romă din județ, dar și ce proiecte viitoare vor fi implementate.
„Scopul vizitei noastre în România, pe scurt, constă în faptul că încercăm să creăm un parteneriat transnațional pentru a rezolva din problemele migranților care vin în Suedia. Ne confruntăm cu această problemă cam de trei ani și încercăm să găsim soluții. Majoritatea vin din România, iar proiectul nostru e țintit pe romi. Dorim să le cunoaștem nevoile și problemele cu incluziunea pe piața muncii și să încercăm, prin proiecte comune, să găsim rezolvări. Am fost și în Bulgaria, și acolo, ca și în România, am căutat și am găsit parteneri locali, care să implementeze proiecte comune, mai ales forme de economie socială. Atunci când am studiat ce modele sociale funcționează, ne-am dat seama că nu e suficient să formezi persoanele rome, ci să asiguri și oportunitate de angajare în țara lor. Am constatat că este foarte, foarte greu, din cauza discriminării, dar și a lipsei locurilor de muncă, atât în Bulgaria cât și în România. Așadar, avem nevoie și de angajatori, dar și să creăm locuri de muncă. Am venit în România pentru a vedea dacă există interes pentru acest lucru. Crucea Roșie Suedia încearcă să rezolve parte din problemele lor acolo, însă problema este că ei nu rămân acolo, ci se întorc acasă. De aceea dorim să facem proiecte împreună, în țările lor de origine”, a explicat Rosario Ali Taikon.

8crucea rosie393 NU

Citește articolul...

Puteți să vă angajați legal ca bonă!

Profesia de bonă este recunoscută oficial, ca urmare a adoptării recente a proiectului de lege de către Camera Deputaților. Persoanele care doresc să profeseze această meserie au acum cadrul legislativ pentru a o putea face, fie desfășurându-și activitatea ca persoane fizice autorizate, fie pe baza unui contract de muncă. Au nevoie însă de calificare, iar acest lucru poate fi obținut prin absolvirea unor cursuri de formare profesională. Recent, Crucea Roșie a derulat un astfel de curs gratuit de baby-sitter, iar în prezent, aceeași instituție derulează un curs de îngrijitor copii.

    Potrivit actului normativ, poate fi bonă persoana care îndeplinește următoarele condiții: este cetățean român sau străin cu domiciliul în aceeași localitate cu a părinților copilului pentru care urmează să fie bonă; are capacitate deplină de exercițiu, este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei, fapt care trebuie dovedit cu certificat medical; este apt din punct de vedere psihologic, lucru atestat cu raportul eliberat în condițiile legii; nu are antecedente penale dovedite prin certificat de cazier judiciar. O altă condiție, foarte importantă este ca persoana să aibă calificare ca bonă. Acest lucru se dovedește prin certificat de calificare sau prin diplomă, certificat sau alt titlu de bonă recunoscute sau echivalente. Documentele care atestă condițiile necesare amintite trebuie actualizate în fiecare an.
„Furnizorii de servicii de îngrijire și supraveghere la domiciliu/ reședință pot fi persoane fizice sau juridice, publice sau private, care oferă servicii de îngrijire și supraveghere”, reglementează actul normativ.

7bona384 NU

Citește articolul...

Flori în semn de recunoștință pentru ce a însemnat Regina Maria pentru Crucea Roșie

În semn de recunoștință pentru ceea ce a însemnat Regina Maria pentru Crucea Roșie Română, un grup de voluntari ai filialei vrâncene a instituției de caritate au ținut să ofere, luni, reprezentanților familiei regale, care au poposit în Gara Focșani, un buchet discret de flori și câteva cuvinte scrise sub semnul sub care Reginei Maria îi plăcea să se pozeze: semnul Crucii Roșii. Grupul de tineri voluntari a fost însoțit de profesorul Lidia Boc, voluntar cu state vechi în organizația vrânceană. 
Ei au dorit, astfel, să aducă un omagiu celei care a a rămas în istorie ca model de generozitate, dăruire și sacrificiu, creând, în timpul Primului Război Mondial, un adevărat cult în jurul imaginii de „mamă a răniților”.
„La aflarea veștii că trenul regal se va opri și în Focșani, voluntarii Filialei de Cruce Roșie Vrancea s-au mobilizat, pentru a participa la întâmpinarea Principesei Moștenitoare Margareta, în periplul pe care și l-au propus pentru a sărbători într-un mod inedit Ziua Națională a României. Gândul voluntarilor de Cruce Roșie Vrancea s-a întors cu 100 de ani înapoi, când s-au pus bazele acestei filiale, dată pe care de altfel am și sărbătorit-o anul acesta, gândindu-ne că Principesa Moștenitoare Margareta este strănepoata Reginei Maria, cea care a patronat pe timpul Primului Razboi Mondial Crucea Roșie Română, fiind alături, moral și fizic, de ostașii români, văduvele acestora și copiii orfani”, a declarat Lidia Boc.

9printesa382 NU

Citește articolul...