F L T V 1

Rodica Davidean și directorul general al Crucii Roșii Române semnează un memorandum cu Crucea Roșie Suedia

Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea și Ioan Silviu Lefter, directorul general al Societății Naționale de Cruce Roșie din România (SNCRR), au fost invitați, în perioada 13 – 17 octombrie, să facă o vizită de lucru Crucii Roșii Suedia. Invitația vine după ce în luna iunie, o delegație a Societății Naționale de Cruce Roșie Suedia a vizitat, timp de două zile, proiectele dezvoltate în județul nostru de instituția vrânceană de caritate, care au fost catalogate de suedezi drept impresionante.
Rodica Davidean, singurul director de filială din țară care a fost invitat să participe la această întâlnire, a declarat că, pe lângă alte activități ce vor fi desfășurate în Suedia, obiectivul cel mai important este semnarea unui memorandum privind problematica romilor.
„Vom avea o sesiune de lucru de o zi pentru pregătirea semnării memorandumului cu obiectiv major, problematica romilor din ambele țări și absorbția fondurilor europene în cooperare, pentru reintegrare. Misiunea de a fi alături de directorul general al SNCRR pentru semnarea documentului de cooperare mă onorează, desigur, dar mă și angajează în a contribui, în continuare, prin proiecte sociale și de economie socială la îmbunătățirea condițiilor de viață a persoanelor de etnie romă. Prezența mea la Stockholm este legată de faptul că Filiala de Cruce Roșie Vrancea este singura filială din țară care a derulat cele mai multe proiecte în favoarea populației de etnie romă”, a declarat Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea.
    În prima zi a vizitei, delegației române i-au fost prezentate organizația de Cruce Roșie Suedeză, programul și activitățile sale de către secrectarul general al acesteia, Ulrika Arehed Kagstrom, directorul național Ingela Holmertz și alți reprezentanți, apoi au vizitat centrul vechi al Stockholm-ului. Astăzi Rodicăi Davidean și lui Ioan Silviu Lefter le vor fi prezentate alte proiecte care au loc în cadrul organizației. Ei vor participa la o întâlnire în cadrul proiectului „Open-house” pentru imigranții nedocumentați, precum și la o întâlnire cu Thomas Hammarberg, fost comisionar UE pentru Drepturile Omului și liderul delegației Suedeze pentru Drepturile Romilor.    În data de 15 octombrie, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea și cel al SNCRR vor vizita Centrul Social al „Salvation Army”, după care vor merge în suburbia Skarholmen, la filiala locală a CR, precum și la Liceul Folk al CR  și magazinul second-hand al organizației. Programul cuprinde totodată și participarea, alături de cursanți, la un curs de învățare a limbii suedeze.
    Ultima zi din cadrul vizitei în Suedia este dedicată în exclusivitate pregătirii semnării memorandumului, ce are ca obiectiv major problematica romilor din ambele țări și absorbția fondurilor europene în cooperare, pentru reintegrare.

  
   Suedezii, interesați de dezvoltarea programelor pentru romi

    La sfârșitul lunii iunie, o delegație a Crucii Roșii Suedeze s-a aflat, timp de două zile în Vrancea, obiectivul vizitei lor fiind posibilitatea încheierii unor parteneriate pentru dezvoltarea de programe destinate îmbunătățirii calității vieții romilor. Delegația a fost condusă de Ingela Holmertz, director general al Crucii Roșii Suedia, și din ea au făcut parte Ann Wedin de la Departamentul Relații Internaționale a organizației suedeze, Karin Zeudegani de la Filiala de Cruce Roșie Gothenburg, Deny Vogero - membru în Comitetul director al Crucii Roșii Suedia și Roland Palmqvist, membru în Comitetul Filialei Gothenburg. Aceștia au fost însoțiți de Ioan Silviu Lefter, directorul general al Societății Naționale a Crucii Roșii Române (SNCRR) și Andreea Furtună, manager programe tineret și voluntari din cadrul SNCRR. Delegația a vizitat comunitatea romă din Modruzeni, Mărășești, Centrele socio-medicale și celelalte proiecte realizate de Crucea Roșie Vrancea în acea zonă, precum și comunitatea romă din cătunul Seaca, comuna Vîrteșcoiu, Casa Bavareză și Casa Sfântul Gheorghe din aceeași comună, care adăpostesc vârstnici.
    Membrii delegației suedeze s-au întâlnit cu vicepreședintele Consiliului Județean, Dragoș Bârlădeanu, și cu prefectul județului, iar în cadrul întâlnirii și-au exprimat admirația pentru proiectele dezvoltate de instituția de caritate vrânceană, cu sprijinul autorităților locale și județene.
„Am invitat SNCR Suedia la noi pentru a vedea unele proiecte și programe legate de romi, dezvoltate de noi. Am dorit să vadă modele de bune practici cu programe legate de romi, pentru că intenționăm să ne implicăm și mai mult în astfel de programe, fiindcă UE are fonduri pentru această categorie. Crucea Roșie Suedia este interesată să dezvolte proiecte pentru romi în România. Au vizitat centrele din Modruzeni, pe care le-au apreciat ca fiind o realizare notabilă, un model de bune practici ce trebuie multiplicat. Sunt convins că în scurt timp vom putea dezvolta împreună unele proiecte, ei fiind interesați de romi, dar și de celelalte segmente ale populației, defavorizate. Implicând în aceste proiecte două Societăți Naționale de Cruce Roșie, vom avea cu siguranță succes în obținerea fondurilor europene”, a declarat, la acea vreme, Ioan Silviu Lefter, directorul general al SNCRR. 

   
„Ceea ce am văzut în Vrancea e rodul unei munci impresionante”

    Ingela Holmertz, directorul general al Societății Naționale de Cruce Roșie Suedia, a considerat ca impresionante activitatea și proiectele realizate de Crucea Roșie vrânceană.
„Am întâlnit în Suedia foarte mulți oameni veniți nu doar din România, ci și din alte țări ale Europei, care au venit să caute un trai mai bun. Am decis să venim și noi în țara lor, să observăm cum merg lucrurile aici și să dezvoltăm împreună proiecte care să îi ajute. Rolul Crucii Roșii este să ajute oamenii și dorim să sprijinim și primăriile, și prefecturile pentru a ajuta oamenii. Ceea ce am văzut în Vrancea, tot ce a făcut Crucea Roșie aici, este rodul unei munci impresionante. Am vizitat comunitățile romilor din Modruzeni și Seaca și am văzut cum se comportă ei, cum trăiesc. Iar ceea ce este impresionant este nu doar cantitatea proiectelor, ci calitatea lor, impresionantă este implicarea directorului Rodica Davidean și a voluntarilor. Vizita făcută în comunitățile romilor a fost impresionantă și am dori ca modelul implementat de Crucea Roșie Vrancea să fie preluat și de alte filiale, să fie un model pentru toți! Suntem foarte fericiți că am ajuns aici și am putut vedea toate acestea cu ochii noștri!”, a spus Ingela Holmertz, după vizita făcută, în iunie, în județul nostru.

SURSĂ: monitorulvn.ro